Atık nedir 4 sınıf ?

Tumenbay

Global Mod
Global Mod
Atk nedir? 4 Snflandrlmas
Atk, herhangi bir islem veya uretim sonucu olusan artk urunlerdir. Atklar, cevresel acdan zararl olma potansiyeli tasyan veya insan saglgn etkileyen urunlerdir. Atklar, uretim sureclerinden kaynaklanan veya cevresel etkisi olan cesitli maddelerden olusur. Atklarn nereden geldigine, nerede kullanldgna ve neden uretildigine bagl olarak, atklar 4 farkl snfa ayrmak mumkundur.

I. Hammadde Atklar
Hammadde atklar, bir urunun uretiminde kullanlan hammaddelerin artklardr. Hammadde atklar, cogunlukla cevresel etkileri az olan, ancak depolama ve isleme icin gerekli olan urunlerdir. Ornegin, otomobillerin uretiminde kullanlan plastik ve metal parcalar, hammadde atklarnn ornekleridir.

II. Kalnt Atklar
Kalnt atklar, bir urunun uretiminde kullanlan materyallerin artklardr. Kalnt atklar, cogunlukla cevresel etkileri daha fazla olan urunlerdir. Ornegin, kimyasallarn kullanm sonucu olusan solusyonlar, kalnt atklarn ornekleridir.

III. Safsz Atklar
Safsz atklar, bir urunun uretiminde kullanlan materyallerin ancak uretim surecinde kullanlmayan artklardr. Safsz atklar, cogunlukla cevresel etkileri daha fazla olan urunlerdir. Ornegin, plastik parcalarn imalatndan kaynaklanan artk urunler, safsz atklarn ornekleridir.

IV. Zamanla Degisen Atklar
Zamanla degisen atklar, kullanlan ve satlan urunlerin aradan gecen surede olusan artklardr. Zamanla degisen atklar, cogunlukla cevresel etkileri daha fazla olan urunlerdir. Ornegin, elektronik parcalarn kullanm sonucu olusan artk urunler, zamanla degisen atklarn ornekleridir.

Atklarn 4 farkl snflandrlmas, cevre kirliligini onlemeye yardmc olur. Atklarn dogru snflandrlmas ve islenmesi, cevreye zarar vermemesini saglar.