Beslenme: Yüksek proteinli ürünler ne zaman riskli hale gelir?

Bad Chatty

New member
DSağlıklı beslenmenin ve ince bir figürün anahtarı, düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren bir diyettir. Dolayısıyla yüksek protein etiketine sahip gıdaların giderek daha popüler hale gelmesi şaşırtıcı değil. Ekstra protein sunarlar ve bu nedenle daha sağlıklı kabul edilirler, ancak bazen üç kat daha pahalıdırlar. Bu ek ücret karşılık gelen katma değeri getiriyor mu?

Bir doğruluk kontrolü:

Alman Beslenme Derneği (DGE), yetişkinlere cinsiyetten bağımsız olarak vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 0,8 gram protein tüketmelerini tavsiye ediyor. 70 kilogram ağırlığındaki bir kişi için bu, günde yaklaşık 56 gram protein anlamına gelir. 65 yaş üstü kişiler için kilo başına 1,0 gram olduğu tahmin edilmektedir.

Diyetinizle birlikte yaklaşık olarak bu miktarları tüketmeniz de mantıklıdır çünkü protein hayati öneme sahiptir. Vücutta parçalanır ve daha sonra kaslar, enzimler ve antikorlar üretmek için kullanılır.


ayrıca oku







Almanlar genellikle önerilen miktarlara dengeli bir beslenme yoluyla ulaşıyor. Alman Beslenme Araştırmaları Enstitüsü (Dife) Potsdam-Rehbrücke profesörü Susanne Klaus, optimum alım için ek protein içeren gıdalara ihtiyaç olmadığını açıklıyor. Çünkü ona göre Almanya’da insanlar DGE’nin önerdiğinin neredeyse iki katı kadar protein tüketiyor.

Ek protein nadiren faydalıdır ve bazen zararlıdır


DGE’ye göre haftada dört ila beş kez 30 dakika orta yoğunlukta antrenman yapan yetişkin rekreasyonel sporcuların herhangi bir ek proteine ihtiyacı yoktur. Yaşları veya rekabetçi spor nedeniyle protein gereksinimleri daha yüksek olan kişiler, protein açısından zengin geleneksel gıdalarla bu gereksinimi karşılayabilir.

Özel besin takviyeleri yoluyla protein verilmesi, yalnızca özellikle yoğun veya yeni antrenman içeriğine sahip aşamalardaki sporcular ve belirli gıda intoleransları için anlamlıdır.

Beslenme uzmanı Dagmar von Cramm, özellikle yanlış kişilerin, yani buna ihtiyacı olmayan genç erkeklerin çok fazla protein tükettiğine dikkat çekiyor. Ancak yaşlı insanlarda artan protein alımı yaşa bağlı kas kaybına karşı yardımcı olabilir.

Doz aşımının uzun vadeli etkisinin ne olacağı belli değil


DGE’ye göre, artan alımın sağlıklı yetişkinler için genel olarak zararlı olup olmayacağı belirsizdir. Önerilenin üç ila dört katı kadar proteinin bile zararsız olabileceğini gösteren gözlemler var. Ancak uzun bir süre boyunca bu kadar yüksek bir alımın olumsuz bir etkisinin olup olmayacağı kesin olarak söylenemez.

DGE ayrıca, önemli ölçüde daha fazla protein tüketen kişilerin de yeterince sıvı tüketmesi gerektiğini yazıyor. Protein parçalanması, diğer şeylerin yanı sıra idrarla atılan üre üretir. Bu nedenle çok fazla protein, böbrek fonksiyonu bozuk kişilerde daha fazla böbrek hasarına yol açabilir.

Bitki bazlı gıdalardan elde edilen proteinler daha sağlıklıdır


DGE’ye göre Almanların bu kadar çok protein tüketmesi, büyük oranda et tüketiminin yüksek olması ve diğer hayvansal ürünlere olan yatkınlıklarından kaynaklanıyor. Profesör Klaus’un dediği gibi proteinleri bitki bazlı gıdalardan tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Örneğin mercimek, fasulye ve soyanın özellikle protein açısından yüksek olduğu kabul edilir.

Çünkü birçok hayvansal gıda mutlaka sağlıklı olmayan bileşenler içerir: “Özellikle örneğin sosis yediğimde, içinde çok fazla hayvansal yağ var ve omega-3 yağ asitleri – bu temel sağlıklı yağ asitleri – çok az var veya hiç yok.” Klaus’u açıklıyor.

Bazı protein ürünlerinde de durum benzerdir. Beslenme uzmanı Cramm, gizli kalori, şeker veya yağ içeriyorsa “yüksek proteinli” ürünlerin bile yanıltıcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca bu yiyeceklerin çoğu kat kat daha pahalıdır.


ayrıca oku


Mini yeşillikler, farklı çeşitler.  Bu metinde on farklı olanı sunuyoruz






Cramm şunu hesaplıyor: 28 gram protein içeren 100 gram protein lapasının maliyeti 1,40 avro, ancak 13 gram protein içeren 100 gram yulaf gevreğinin maliyeti yalnızca 0,20 avro.

Beslenme uzmanı, özel protein ürünlerine ihtiyaç duymadan, hatta et olmadan da protein ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabileceğinize dikkat çekiyor: “Kuarklı fırınlanmış patateste 25 gram civarında protein bulunuyor. İki dilim fıstık ezmeli kepekli ekmek 15 gram, 150 gram pişmiş mercimek 14 gram. 68 kilo olan bir kişi bununla günlük 54 gram protein ihtiyacını karşılamış olur.”

Dife Profesörü Klaus, kendi ifadelerine göre yüksek proteinli ürünlerin çoğunlukla bir pazarlama taktiği olduğuna inanıyor: “‘Yüksek protein’ kelimesi hiçbir şekilde korunmuyor veya kesin olarak tanımlanmıyor.”

Yüksek proteinli ürünler için daha yüksek fiyatlar


Thünen Piyasa Analizi Enstitüsü’nden Marlen Haß, piyasa ekonomisi perspektifinden bakıldığında, genel olarak yeni ürünlerin geliştirilmesinin (yüksek) maliyetler içerdiğini söyleyebiliriz. “Aynı zamanda tüketiciler, ürünlere daha fazla fayda atfettikleri için bu ürünlere para ödemeye daha istekli görünüyorlar.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.