Bilgisayar Açıldığında Ilk Aktif Olan Nedir ?

Optimist

New member
Bilgisayar Açıldığında İlk Aktif Olan Nedir?

Bir bilgisayar açıldığında, karmaşık bir dizi işlem gerçekleşir ve bu işlemlerin her biri, sistemin düzgün bir şekilde başlatılmasını sağlar. Ancak, bilgisayarın ilk olarak neyin aktive olduğu, genellikle BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) olarak adlandırılan bir yazılımın devreye girmesiyle başlar.

1. BIOS ve Başlangıç İşlemi

BIOS, bilgisayar donanımının temel ayarlarını ve başlatma işlemlerini yöneten bir yazılımdır. Bilgisayar açıldığında, işlemci hemen BIOS'a erişir. BIOS, temel bir donanım taraması (POST) gerçekleştirir ve temel aygıt sürücülerini yükler. Ardından, BIOS, işletim sisteminin bulunduğu önceden tanımlanmış bir depolama aygıtını (genellikle sabit disk veya SSD) arar ve onu başlatmak için bir önyükleme sırası başlatır.

2. Boot Loader

BIOS, işletim sistemi yüklemesini başlatmak için bir önyükleme yükleyicisi veya başlangıç yükleyicisi olarak adlandırılan bir programı çalıştırır. Bu program, işletim sisteminin yüklenmesi için gereken dosyaları sabit diskten okur ve işletim sistemi yükleme işlemini başlatır.

3. İşletim Sistemi Yükleme

İşletim sistemi yükleme işlemi, bilgisayarın belleğine işletim sistemi dosyalarını yükleyen ve ardından işletim sistemi çekirdeğini başlatan bir dizi işlemi içerir. Bu aşamada, BIOS'un işi tamamlanmış olur ve kontrol işletim sistemine geçer.

4. Kernel ve Temel Hizmetler

İşletim sistemi çekirdeği (kernel), bilgisayarın temel işlevlerini yönetir ve diğer yazılım ve donanım bileşenleri arasında iletişimi sağlar. Kernel başlatıldıktan sonra, diğer sistem hizmetleri ve arka plan uygulamaları yavaş yavaş devreye girer.

5. Oturum Açma Ekranı ve Kullanıcı Arabirimi

İşletim sistemi yüklendikten ve temel hizmetler başladıktan sonra, genellikle bir oturum açma ekranı görüntülenir. Kullanıcı, oturum açmak için gerekli kimlik bilgilerini girer ve ardından kullanıcı arabirimi yüklenir.

6. Kullanıcı Uygulamaları ve İşlemler

Son olarak, kullanıcı uygulamaları başlatılır ve kullanıcı tarafından yapılan işlemler gerçekleştirilir. Bu noktada, bilgisayar tamamen kullanıma hazırdır ve kullanıcı istediği işlemleri gerçekleştirebilir.

Sonuç

Bilgisayar açıldığında ilk aktif olan, BIOS'un devreye girmesiyle başlayan karmaşık bir başlangıç sürecidir. BIOS, bilgisayar donanımını başlatır, işletim sistemi yükleme işlemini başlatır ve işletim sistemi çekirdeğini devreye sokar. Sonrasında, kullanıcı arabirimi ve kullanıcı uygulamaları devreye girer ve bilgisayar kullanıma hazır hale gelir. Bu süreç, bilgisayarın düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir ve her adımın doğru şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.