Çocuklar: Kötü bir mahalle beyni değiştirir

Bad Chatty

New member
DABD'nin aynı adlı eyaletindeki Michigan Üniversitesi'ndeki psikiyatristler, sosyal açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşamanın çocukların gelişimi üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu keşfettiler. “Gelişim Psikolojisi” dergisinde bu biyografik durumun beynin potansiyel tehditleri tanıma ve bunlara tepki verme şeklini değiştirdiğini bildiriyorlar.

Araştırmanın yazarlarından biri olan psikolog Luke Hyde şöyle açıklıyor: “Dezavantajlı mahallelerde büyümenin eğitim başarısı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ve oradaki çocuklarda ve ergenlerde daha fazla davranış sorunları ve akıl hastalıklarının ortaya çıktığını onlarca yıldır süren araştırmalardan biliyoruz.” Üniversitesi'nden bir basın açıklaması. Artık bunun için bir açıklama bulundu: Yaşam koşulları gelişmekte olan beyni değiştirdi. “Dezavantaj tabiri caizse cildinizin altına giriyor.”


ayrıca oku







Psikologların daha yakından incelediği bölgeye amigdala, Almanca: amigdala adı veriliyor. Yuvarlak yapı beynin derinliklerinde şakak hizasında yer alır. Duygusal reaksiyonlarda ve hafıza içeriğinin depolanmasında rol oynar. Yaptığı şey biraz bir ressamın işine benziyor: Dış dünyadan gelen her şeye duyusal izlenimler açısından bakıyor ve onlara bir tür renk veriyor, bazen mutlu bir sarı, bazen kasvetli bir gri – bazen de kızgın, parlak kırmızı.

Hyde ve meslektaşları, amigdalanın aynı zamanda stres tepki sisteminin de merkezi olduğunu yazıyor. Tehditlerin işlenmesi ve korkunun öğrenilmesiyle de ilgilidir.


ayrıca oku








Araştırmacılar, 7 ile 19 yaşları arasındaki toplam 708 çocuk ve ergeni inceledi. 354 aileden geliyorlar ve çevre ile genlerin davranışı ve psikolojik sağlığı nasıl etkilediğini inceleyen ikiz bir çalışma olan “Michigan İkizleri”nin bir parçasılar. Katılımcıların çoğu ortalamanın üzerinde yoksulluk ve dezavantajlara sahip mahallelerde yaşıyor. Lansing şehrinin içinde ve çevresinde bazen kırsal, bazen banliyö veya kentsel alanlarda yaşıyorlar.

Öncelikle ekonomik durumları, şiddet deneyimleri ve ebeveynlerinin ebeveynlik tarzları da dahil olmak üzere yaşam koşulları hakkında anketler doldurdular. Araştırmacılar daha sonra kızgın, korkulu, mutlu ve nötr görünümlü yüzlerin fotoğraflarına bakarken MRI tarayıcısında beyinlerinin görüntülerini aldılar.

Araştırmacıların kullandığı yöntem, beynin farklı bölgelerindeki aktiviteyi haritalandırmaktı. Yüz testine verilen tepkiler, çocukların ve gençlerin sıcak nokta mahallesinde yaşayıp yaşamamasına bağlı olarak farklıydı.


ayrıca oku


Şiddete maruz kalan veya gözlemleyenlerin daha sonra saldırgan davranma olasılıkları daha yüksektir






Zor çevrelerde yaşayan çocuklarda amigdala, korkulu ve kızgın yüzlere daha güçlü tepki verdi. Hyde, “Biyolojik olarak, eğer daha tehlikeli bir mahallede yaşıyorlarsa, gençler tehditlerle başa çıkmaya daha hazırlıklı oluyorlar” diyor. Demek istediği şu: Etrafındakilerin yüzlerinde öfkenin veya korkunun ilk izlerini fark eden herkes, durumun çok geçmeden raydan çıkabileceğini – bundan kaçınmak için yeterince erken – zamanında fark edecektir.

Ancak aynı zamanda beynin bu bölgesindeki uyanıklığın sürekli yüksek olması halinde korkunun kendi kendine hayat bulması, yani ciddi bir akıl hastalığına dönüşmesi de düşünülebilir. Aşırı uyarılabilir bir amigdalanın depresyon gibi anksiyete bozukluklarında rol oynadığı bilinmektedir.

Şiddet, şiddet uygulayan suçlulara yol açabilir


Bazı kişilik bozukluklarında sinirsel amigdalanın rolü uzun süredir tartışılıyor: Etkilenenlerin “kısa sigortaya” sahip olduğu, yani en ufak bir nedenden dolayı çıldırdıkları antisosyallik gibi bozukluklar. Uzmanlar dürtü kontrolünün bozulduğundan bahsediyor.

Bu teşhis, özellikle şiddete başvuran suçlular için düzenli olarak yapılmaktadır. Michigan'daki araştırmacıların keşfettiği şey, kulağa bir kısır döngü gibi geliyor: Görünüşe göre nesilden nesile aktarılan bir şiddet sarmalı var. Bir önceki neslin zorbalarına maruz kalan çocuklarda dahi beyinleri bir sonraki neslin zorbası haline gelebilecek şekilde değişmektedir.


ayrıca oku


Saçları yüzünün yarısını kaplayan genç esmer bir kadının portresi.






Mahallede şiddet sorunları olduğunda tepki özellikle güçlüydü; evde katı veya şiddet uygulayan ebeveynlerle uğraşmak zorunda kalan çocuklardan bile daha güçlüydü. Önceki araştırmalar, örneğin aile üyeleri tarafından istismara uğrayan veya ihmal edilen çocukların, olumsuz, korkulu veya tarafsız ifadelere sahip yüzlere bakarken amigdalada artan tepki gösterdiğini ortaya çıkarmıştı. Ailedeki yoksulluğun da ölçülebilir bir etkisi oldu. Ancak izler mahalleden gelen tehlikeler kadar büyük değildi.

Ancak psikologların iyi haberleri de var: Ebeveynlerin ilgi göstermesi, çocukları hayatlarını şekillendiren kötü deneyimlerden korur. Sevgi dolu bir aileden gelen denekler çevreleriyle ilgili neredeyse hiçbir şeyi fark etmediler. Ancak bunun nedeni, şefkatli ebeveynlerin, çocuklarını özellikle zor ortamlarda fiziksel olarak korumaları ve böylece onların en başta tehlikeli durumlara düşmemeleri olabilir.