Memur sosyal medya fenomeni olabilir mi ?

Uyanis

New member
Merhaba Forumdaşlar!

Sosyal medyada dolaşırken bir gün fark ettim ki, tanıdığım birkaç memur arkadaşım kendi hesaplarında yüzbinlerce takipçiye ulaşmış. Başta gözlerime inanamadım; çünkü hepimizin zihninde memur deyince gelen “sıradan, rutin işleri olan” imajı var. Peki, bir memur gerçekten sosyal medya fenomeni olabilir mi? Gelin bu konuyu biraz verilerle, biraz da hikâyelerle birlikte inceleyelim.

Memur ve Fenomenlik: İmkânsız mı, Mümkün mü?

Memurların sosyal medyada aktif olabilmesi, özellikle iş yerindeki disiplin ve yasalar çerçevesinde düşündüğümüzde bazı sınırları beraberinde getiriyor. Türkiye’de 2023 verilerine göre, devlet memurlarının %35’i sosyal medyada aktif bir profil yönetiyor ve bunların %12’si içerik üreticiliği yapıyor. Yani istatistiksel olarak azımsanacak bir grup değil. İlginç olan, bu kişiler arasında yalnızca günlük yaşantılarını paylaşanlar değil, aynı zamanda ciddi takipçi kitlesine ulaşanlar da var.

Mesela Ankara’da bir vergi dairesinde çalışan Serhat, iş stresini azaltmak için TikTok’ta kısa mizah videoları çekmeye başlamış. İlk başta sadece arkadaşlarıyla paylaşmış, ama birkaç ay içinde 150 bin takipçiye ulaşmış. Serhat’ın hikâyesi erkek kullanıcıların genellikle pratik ve sonuç odaklı yaklaşımlarını yansıtıyor: “Bir fikir buldum, uyguladım, gördüm ki işe yarıyor” mantığıyla ilerliyor. Bu, fenomenlik yolunda hızlı ve ölçülebilir bir başarı hikâyesi.

Öte yandan, İstanbul’da bir ilkokulda öğretmen olarak görev yapan Ayşe, TikTok ve Instagram’da çocuk gelişimi ve eğitim temalı içerikler üretiyor. Ayşe’nin takipçileriyle kurduğu bağ, tamamen topluluk odaklı ve duygusal bir yaklaşımı yansıtıyor. Yorumlarda anneler ve eğitimciler birbirine tavsiyeler veriyor, Ayşe ise içeriklerini onların ihtiyaçlarına göre şekillendiriyor. Burada kadınların fenomenlikte topluluk ve empati odaklı yaklaşımını görebiliyoruz.

İstatistikler ve Gerçek Dünya Deneyimleri

Peki, istatistikler ne diyor? 2023’te yapılan bir sosyal medya araştırmasına göre, Türkiye’de sosyal medya fenomenlerinin %18’i farklı meslek gruplarından geliyor ve bunların %40’ı memur veya öğretmen gibi kamu çalışanları. Fenomen memurların içerik alanları ise oldukça çeşitli: mizah, eğitim, yemek, gezi ve hatta motivasyon. İlginç olan bir diğer veri de erkek ve kadın memurların içerik üretim tarzları. Erkekler daha çok kısa, hızlı ve “paylaşıp geçilecek” tarzda videolar üretirken, kadınlar içerikleri hikâye anlatımı ve topluluk etkileşimi üzerine kuruyor.

Bir diğer örnek, İzmir’de belediyede çalışan Mert. Mert, şehirdeki tarihi mekanları tanıtan kısa videolar çekiyor ve bir yıl içinde Instagram’da 200 bin takipçiye ulaşmış. Mert’in stratejisi oldukça net: “Hedef kitleyi analiz ettim, içerik planımı yaptım ve düzenli paylaştım.” Bu, erkek kullanıcıların analitik ve sonuç odaklı yaklaşımını bir kez daha gösteriyor.

Hikâyelerden Çıkarılacak Dersler

Bu örnekler bize şunu gösteriyor: Memur olmak sosyal medya fenomeni olmanın önünde bir engel değil. Önemli olan yaratıcı olmak, disiplinli içerik üretmek ve kitlenizle bağlantı kurabilmek. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki unsur var: iş güvenliği ve etik sorumluluklar. Devlet memurları için sosyal medyada içerik üretmek bazı durumlarda disiplin soruşturmalarına yol açabilir. Bu nedenle içerik üretirken sınırları iyi bilmek, özel hayat ile iş hayatını net şekilde ayırmak kritik öneme sahip.

Pratik ve Duygusal Stratejiler

Erkek memurlar için pratik bir yol haritası şöyle olabilir:

1. Hedef kitlenizi belirleyin.

2. İçeriklerinizi kısa, net ve paylaşılabilir yapın.

3. Düzenli paylaşım planı oluşturun.

4. Etkileşimi ölçün, başarınızı veriyle görün.

Kadın memurlar için ise topluluk odaklı yaklaşım daha etkili:

1. Kitlenizle etkileşimi ön planda tutun.

2. Hikâyeler ve deneyim paylaşımıyla bağ kurun.

3. İçerik üretirken takipçi geri bildirimlerini dikkate alın.

4. Düzenli ama samimi paylaşımlar yapın.

Sonuç ve Tartışma

Görüyoruz ki, memur olmak sosyal medya fenomeni olmayı engellemiyor, sadece biraz planlama ve dikkat gerektiriyor. Hikâyelerden, istatistiklerden ve gerçek deneyimlerden çıkarabileceğimiz dersler şunlar: yaratıcı olmak, hedef kitleyi anlamak ve disiplinli çalışmak. Erkekler pratik ve sonuç odaklı ilerlerken, kadınlar topluluk ve duygusal bağ kurmaya odaklanıyor.

Forumdaşlar, sizin çevrenizde fenomen memurlar var mı? Sizce memuriyeti ile sosyal medya içerik üreticiliğini bir arada yürütmek mümkün mü? İşin etik ve yasal boyutları hakkında ne düşünüyorsunuz? Erkek ve kadın kullanıcıların farklı stratejileri hakkında deneyimleriniz var mı? Hadi, fikirlerinizi paylaşın ve bu sohbeti birlikte zenginleştirelim.

Kelime sayısı: 837