Mimari psikoloji: “Bilimsel açıdan konuşursak, ortak odalar tamamen saçmalıktır”

Bad Chatty

New member
DÜNYA: Alman hastane ortamının hastalar açısından büyük ölçüde “kabul edilemez” olduğu görüşündeler. Neden öyle düşünüyorsun?

: Hastalar tedaviye geldiklerinde karanlık koridorlarda, kalabalık bekleme alanlarında, birbirine yakın sıralanmış terapi alanlarında saatlerce yollarını bulmak zorunda kalıyorlar. Genellikle bodrum katında bulunan radyoloji gibi istasyonlar düzenli olarak ziyaret ediliyor ve bu da etkilenenlere daha da derin bir kara deliğe inme hissini veriyor. Araştırmaların gösterdiği gibi bu tür binalarda stres seviyeleri hızla artıyor. Bana göre Almanya’daki günümüz hastaneleri çoğunlukla bedensel zararın sınırındadır.

DÜNYA: Hangi faktörlerin rahatlatıcı veya sağlığı geliştirici etkisi vardır?

: Ben onlara “Şifa Yedilisi” diyorum. Bunlar, ağır ve kronik hastalarda stres algısı üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmış yedi çevresel değişkendir; bunlar, dünya çapındaki çalışmaların doğrulayabildiği veya bulabildiği bulgulara dayanmaktadır. Bir hastaneyi planlarken ve tasarlarken bu değişkenler dikkate alınırsa stres önlenebilir veya azaltılabilir ve iyileşme süreci olumlu yönde etkilenebilir. Birinci…