Aşiret ne is yapar ?

Selin

New member
Başlangıç: Bir Yayla Yolculuğu

Yıllar önce, ilkbaharın tam ortasında, Torosların serin rüzgârı yüzüme vururken küçük bir köyden başlayan bir yolculuğa çıkmıştım. Ama bu yolculuk sıradan bir seyahat değildi; yaşlı bir köylünün tek bir cümlesiyle zihnimde açılan kapı, beni bambaşka bir dünyaya sürüklemişti: “Bu topraklarda aşiret dediğin sadece bir soy meselesi değil, hafızanın kendisidir.”

O gün yanımda Ali vardı. Olaylara daha çok plan ve çözüm üzerinden yaklaşan, her şeyin haritasını çıkarmadan adım atmayan bir karakterdi. Bir de Zeynep… İnsanları dinlemeyi, yüzlerdeki ifadeyi okumayı bilen, konuşulan kadar susulanı da anlamaya çalışan bir yapısı vardı. İkisi arasındaki denge, aslında bu hikâyenin omurgasını oluşturdu.

Yaylaya doğru ilerlerken, “Türkiye’nin en büyük Kürt aşireti kimdir?” sorusu defalarca gündeme geldi. Ama her köyde, her yaşlı anlatıcıda cevap değişiyordu. Sanki tek bir doğru yoktu; her anlatı kendi gerçeğini taşıyordu.

Aşiret Kavramının Gölgesinde: Tek Bir Cevabın Olmayışı

İlk durağımızda karşılaştığımız yaşlı bir çoban, bastonuna yaslanarak konuştu:

“Aşiret dediğin şey sayı değildir evlat, bağdır.”

Ali hemen not defterini açtı. “Demografik veri lazım,” dedi. “Kim daha büyük, kim daha yaygın, bunu haritalandırmalıyız.”

Zeynep ise çobanın gözlerine baktı. “Sizce bir aşireti güçlü yapan şey nüfusu mu, yoksa birbirine tutunma biçimi mi?” diye sordu.

Çoban gülümsedi. “Kadınlar bunu hep doğru sorar.”

Bu kısa diyalog, aslında yolculuğun yönünü değiştirmişti. Çünkü sahada karşılaştığımız gerçek şuydu: Kürt aşiret yapısı, Türkiye’nin doğu ve güneydoğu coğrafyasında tarih boyunca sosyal, ekonomik ve hatta politik bir örgütlenme biçimi olarak şekillenmişti. Ancak “en büyük” gibi tek bir ölçüt, bu çok katmanlı yapıyı açıklamaya yetmiyordu.

Akademik kaynaklarda da —özellikle bölge üzerine çalışan etnografik araştırmalarda— aşiretlerin büyüklüğünün yalnızca nüfusla değil, coğrafi yayılım, tarihsel etki ve sosyal bağlarla değerlendirildiği vurgulanır.

Hikâyelerin İçinde Saklı Gerçek: Farklı Ağızlardan Aynı Geçmiş

Bir sonraki köyde, bizi bir aile ağırladı. Evdeki sohbet daha derindi. Erkekler daha çok geçmiş çatışmaların nasıl çözüldüğünü anlatıyordu. Stratejik düşünce burada kendini gösteriyordu: hangi yıl hangi yaylaya çıkıldığı, hangi anlaşmanın nasıl yapıldığı, hangi krizin nasıl önlendiği…

Ali bu anlatılardan etkilenmişti. “Aslında bu, gayriresmî bir diplomasi modeli,” dedi. “Her aşiret kendi içinde bir yönetim sistemi kurmuş.”

Kadınlar ise hikâyeyi farklı bir yerden kuruyordu. Kayıpları, göçleri, düğünlerde birleşen aileleri, savaş sonrası kurulan dostlukları anlatıyorlardı. Zeynep sessizce dinledi, sonra bir kadına dönüp sordu:

“Bu kadar zorluğa rağmen insanları bir arada tutan şey neydi?”

Kadın kısa bir sessizlikten sonra cevap verdi:

“Hatırlamak.”

O an anladım ki, aşiret yapısı sadece güç veya büyüklük üzerinden okunamazdı. O, aynı zamanda bir hafıza ağıydı.

Büyüklük Tartışması: Sayılar mı, Etki mi?

Yolculuğun ilerleyen günlerinde sıkça karşılaştığımız tartışma şuydu: “Türkiye’de en geniş yayılıma sahip aşiret hangisi?”

Fakat her bölge, kendi aşiretini merkezde görüyordu. Bir yerde geniş aile bağlarıyla bilinen yapılar öne çıkarken, başka bir yerde tarihsel olarak etkili olmuş, sınır ötesi bağlara sahip topluluklar anlatılıyordu.

Burada Ali daha analitik bir yaklaşım sundu:

“Eğer kriter nüfussa bir sonuç çıkar. Ama sosyal etkiyi de katarsak tablo değişir. Hatta kültürel sürekliliği hesaba katarsak tamamen başka bir sonuç ortaya çıkar.”

Zeynep ise daha farklı düşündü:

“Belki de bu sorunun tek bir cevabı olmaması gerekiyor. Çünkü her aşiret, kendi insanı için ‘en büyük’tür.”

Bu cümle, günlüğüme en çok not ettiğim satır oldu.

Tarihsel Katmanlar: Devlet, Sınırlar ve Aşiret Hafızası

Bölge tarihine dair konuşmalar ilerledikçe, Osmanlı döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan süreçte aşiretlerin nasıl farklı roller üstlendiği ortaya çıkıyordu. Vergi düzeni, güvenlik, göç yolları ve yerel yönetim gibi konular, aşiretleri yalnızca sosyal değil aynı zamanda idari bir aktör haline getirmişti.

Bu konuda çalışan bazı akademisyenler, aşiret yapılarının modern devletleşme süreçleriyle birlikte dönüşüme uğradığını, ancak tamamen ortadan kalkmadığını belirtir. Aksine, bazı bölgelerde bu yapıların kültürel bağlarını koruyarak günümüze kadar ulaştığı ifade edilir.

Ali bunu şöyle özetledi:

“Devlet merkezi bir yapı kurar, aşiret ise ağ kurar. Biri çizgi, diğeri haritadır.”

Zeynep ise daha insani bir yerden ekledi:

“Ama o ağın içinde insanlar var. Ve her biri bir hikâye taşıyor.”

Son Durak: Tek Bir Cevabın Olmadığı Yer

Yolculuğun sonunda, başlangıçtaki soruya geri döndük: “Türkiye’nin en büyük Kürt aşireti kimdir?”

Artık Ali bile kesin bir cevap vermek istemiyordu. Çünkü sahada gördüğümüz şey, tek bir sıralamanın mümkün olmadığıydı. Zeynep defterini kapattı ve sadece şunu söyledi:

“Belki de en büyük olan, en çok anlatılan değil; en çok hatırlananlardır.”

O an anladım ki bu soru, aslında bir karşılaştırma sorusu değil; bir hafıza sorusuydu.

Ve belki de asıl soru şuydu:

Bir topluluğu büyük yapan şey sayı mı, yoksa hikâyelerinin insanlar arasında yaşamaya devam etmesi mi?