Batıcılık hangi padişah ?

Selin

New member
Osmanlı’da Batıcılık Hangi Padişahla Başladı? Tarihi Verilerle Bir Değişim Hikâyesi

Merhaba arkadaşlar, Osmanlı tarihindeki değişim dönemlerini incelerken en çok dikkatimi çeken konulardan biri Batıcılık hareketi oldu. Çünkü “Batıcılık” kelimesi çoğu zaman tek bir padişahla ilişkilendiriliyor ve tartışmalar genellikle “Osmanlı Batı’yı ne zaman örnek almaya başladı?” sorusu etrafında dönüyor. Ancak tarih bize daha karmaşık bir tablo gösteriyor.

Birçok kişi Batıcılığın başlangıcını III. Selim dönemine bağlar. Bazıları ise asıl kırılmanın II. Mahmud döneminde yaşandığını savunur. Hatta Tanzimat dönemini gerçek Batılılaşma hareketinin başlangıcı olarak gören tarihçiler de vardır.

Bu yazıda yalnızca bir padişahın adını vermek yerine, Osmanlı’nın Batı karşısındaki değişen bakışını belgeler, reformlar ve toplumsal etkiler üzerinden incelemek istiyorum. Sizce bir devlet başka bir medeniyetten teknik almakla kültürel olarak değişmek arasında nasıl bir denge kurabilir?

Batıcılık Nedir? Sadece Avrupa Taklidi mi?

Batıcılık, Osmanlı tarihinde genel olarak Avrupa’nın bilim, teknoloji, askerî düzen, eğitim ve yönetim alanlarındaki gelişmelerinden yararlanma düşüncesini ifade eder.

Ancak burada önemli bir ayrım vardır: Batıcılık, Avrupa’daki her şeyi olduğu gibi kopyalamak anlamına gelmez. Özellikle Osmanlı aydınları arasında temel tartışma şuydu:

“Batı’nın hangi yönleri alınmalı, hangi yönleri korunmalı?”

Örneğin askerî teknolojiyi almak isteyen bir devlet adamı, mutlaka Avrupa’nın sosyal hayatını tamamen benimsemek zorunda değildi. Aynı şekilde eğitim sistemini yenilemek isteyen bir reformcu da geleneksel kurumların tümünü yok etmek istemeyebilirdi.

Bu nedenle Batıcılık, Osmanlı’da daha çok bir modernleşme arayışı olarak ortaya çıktı.

III. Selim: Batılılaşmanın İlk Büyük Adımı

Osmanlı’da planlı ve devlet politikası hâline gelen Batılılaşma hareketinin en önemli başlangıç noktalarından biri III. Selim dönemidir.

III. Selim, 1789 yılında tahta çıktığında Osmanlı Devleti askerî açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıyaydı. Özellikle Avrupa ordularının teknik üstünlüğü Osmanlı yöneticileri tarafından fark edilmişti.

Bu dönemde gerçekleştirilen en önemli reformlardan biri Nizam-ı Cedid (Yeni Düzen) hareketiydi.

Amaçları arasında:

Avrupa tarzında yeni bir ordu kurmak,

Askerî eğitim sistemini geliştirmek,

Mali kaynakları düzenlemek,

Avrupa devletleriyle diplomatik ilişkileri güçlendirmek vardı.

Tarihçi Stanford Shaw, “Between Old and New: The Ottoman Empire under Sultan Selim III” adlı çalışmasında III. Selim dönemindeki reformların Osmanlı’nın geleneksel yapısı ile modern devlet anlayışı arasında bir geçiş dönemi oluşturduğunu belirtir.

Gerçek dünyadan bir örnek vermek gerekirse, III. Selim döneminde Londra, Paris ve Viyana gibi merkezlerde sürekli elçilikler açılması Osmanlı’nın Avrupa’yı daha yakından takip etme çabasının göstergesidir.

Bu noktada ilginç bir toplumsal ayrım ortaya çıkar. Reformları hazırlayan erkek devlet adamları çoğunlukla askerî başarı ve devlet gücü gibi pratik sonuçlara odaklanırken, dönemin kadınları özellikle saray ve şehir hayatında bu değişimlerin günlük yaşam üzerindeki etkilerini deneyimliyordu. Yeni kıyafet anlayışları, eğitim imkânları ve şehir kültüründeki değişimler kadınların sosyal hayatını da etkiledi.

II. Mahmud: Batıcılığı Devlet Sistemine Yerleştiren Padişah

III. Selim’in başlattığı reform hareketleri yarım kalmış olsa da fikir tamamen ortadan kalkmadı. Asıl büyük dönüşüm ise II. Mahmud döneminde yaşandı.

II. Mahmud, Osmanlı modernleşmesinin en önemli isimlerinden biri kabul edilir.

Onun döneminde gerçekleşen bazı önemli gelişmeler:

1826 yılında Yeniçeri Ocağı kaldırıldı.

Modern eğitim veren yeni okullar açıldı.

Devlet kurumlarında yeni düzenlemeler yapıldı.

Avrupa tarzı devlet bürokrasisi oluşturulmaya çalışıldı.

Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması özellikle büyük bir kırılmaydı. Çünkü bu kurum yüzyıllar boyunca Osmanlı askerî sisteminin merkezinde yer almıştı.

II. Mahmud’un amacı yalnızca Batı’ya benzemek değildi. Daha çok devletin dağılmasını engellemek için daha güçlü ve merkezi bir yönetim kurmaktı.

Erkek yöneticilerin bu dönemde daha çok “devlet nasıl ayakta kalır?” sorusuna odaklandığını görüyoruz. Ancak toplum içinde kadınların yaşadığı değişimler de önemlidir. Eğitim alanındaki yenilikler, ilerleyen dönemlerde kadınların daha fazla kamusal alanda görünmesine zemin hazırladı.

Örneğin II. Mahmud döneminden sonra kadın eğitimi konusu daha fazla tartışılmaya başlandı ve Tanzimat döneminde kız çocukları için okullar açılmaya başladı.

Tanzimat Dönemi: Batıcılığın Topluma Yayılması

1839 yılında başlayan Tanzimat dönemi, Osmanlı Batıcılığının toplumsal boyut kazandığı dönemdir.

Abdülmecid I döneminde ilan edilen Tanzimat Fermanı ile hukuk, yönetim ve vatandaşlık anlayışında yeni düzenlemeler hedeflendi.

1839 Tanzimat Fermanı’nın temel hedefleri arasında:

Can güvenliğinin korunması,

Vergilerin düzenlenmesi,

Askerlik sisteminin yeniden yapılandırılması,

Hukuk alanında daha düzenli bir yapı oluşturulması vardı.

Bu reformların arkasındaki önemli isimlerden biri Mustafa Reşid Paşa idi.

Tanzimat dönemiyle birlikte gazeteler, modern okullar ve yeni edebiyat anlayışı ortaya çıktı. Batıcılık artık yalnızca sarayın veya devlet adamlarının konusu olmaktan çıkıp toplumun tartıştığı bir fikir hâline geldi.

Gerçek hayattan bir örnek olarak, Tanzimat döneminde açılan yeni okullar sayesinde modern eğitim almış memurlar ve aydınlar yetişti. Bu kişiler daha sonra Osmanlı’nın siyasi ve kültürel hayatında etkili oldu.

Veriler Ne Söylüyor? Osmanlı Neden Batı’ya Yöneldi?

Osmanlı’nın Batılılaşma arayışının temel nedenlerinden biri askerî ve ekonomik güç farkının açılmasıydı.

Örneğin 18. yüzyıl boyunca Avrupa devletleri Sanayi Devrimi ile üretim kapasitelerini artırırken Osmanlı ekonomisi geleneksel üretim yapısına daha fazla bağlı kaldı.

Ekonomi tarihçisi Şevket Pamuk’un Osmanlı ekonomisi üzerine çalışmalarında belirttiği gibi, 19. yüzyılda Osmanlı ekonomisi dünya ticaret sistemine daha fazla bağlandı ancak sanayileşme yarışında Avrupa’nın gerisinde kaldı.

Bu durum yöneticileri yeni çözümler aramaya itti.

Yani Batıcılık sadece “Avrupa hayranlığı” değildi. Büyük ölçüde hayatta kalma stratejisiydi.

Peki Gerçek Batıcı Padişah Kimdi?

Sorunun kısa cevabı şudur:

Osmanlı’da Batıcılık hareketinin ilk güçlü temsilcisi III. Selim, bu anlayışı devlet yapısında daha kapsamlı hâle getiren padişah ise II. Mahmud kabul edilir.

Ancak Batıcılığı yalnızca tek bir padişaha bağlamak tarihsel süreci eksik anlatır.

III. Selim başlangıç fikrini oluşturdu.

II. Mahmud kurumsal dönüşümü gerçekleştirdi.

Tanzimat dönemi ise bu değişimi toplum hayatına taşıdı.

Forum Tartışması İçin Birkaç Soru

Tarih bize şunu gösteriyor: Bir devlet değişmek istediğinde sadece yöneticiler değil, toplumun tamamı bu süreçten etkileniyor.

Sizce Osmanlı’nın Batılılaşma hareketi daha erken başlasaydı sonuç farklı olur muydu?

III. Selim’in Nizam-ı Cedid hareketi başarılı olsaydı Osmanlı’nın kaderi değişebilir miydi?

Bir ülke başka bir medeniyetten teknoloji ve kurum alırken kendi kültürel kimliğini nasıl koruyabilir?

Belki de en önemli soru şu:

Modernleşmek, geçmişten vazgeçmek midir; yoksa geçmişi koruyarak yeni şartlara uyum sağlamak mı?

Osmanlı’nın Batıcılık deneyimi, bugün bile devletlerin değişim süreçlerini anlamak için önemli bir tarihsel örnek olmaya devam ediyor.