Selin
New member
ALTİŞAR ALTİŞAR SAYMA NASIL YAZILIR? – DERSTEN FORUMA SIZAN MATEMATİK MACERASIForum ahalisi, bugün derste öyle bir konuya girdik ki sanki matematik değil de ritim çalışması yaptık: “6’şar 6’şar sayma.” İlk başta kulağa basit geliyor ama iş yazmaya gelince herkesin kafasında aynı soru patladı: “Bu nasıl yazılıyordu ya?”
Kimimiz “6 şar 6 şar” dedi, kimimiz “altışar altışar”, kimimiz de deftere bakıp sanki gizli şifre çözer gibi noktalar, kesmeler, tırnaklar arasında kayboldu. Bir ara sınıfta şöyle bir sessizlik oldu: hani herkes aynı anda bir şey hatırlamaya çalışır ama kimse emin değildir ya… işte tam o an.
Ben de bu durumu forumda paylaşayım dedim çünkü belli ki yalnız değilim.
---
YAZIM MESELESİ: SAYMA MI, SANAT MI?Önce netleştirelim: Türkçede “6’şar 6’şar sayma” ifadesi doğru yazım olarak “altışar altışar sayma” şeklindedir.
Burada önemli olan şey şu:
“6’şar” gibi rakamla yazım günlük notlarda kullanılabilir
Ama Türkçe yazım kuralı açısından doğru ve akademik ifade “altışar” biçimidir
Yani öğretmen tahtaya yazarken “6 şar 6 şar” yazarsa, içten içe bir dil bilgisi editörü üzülür

Ama işin güzel yanı şu: Bu konu sadece bir yazım meselesi değil, aynı zamanda sayıları gruplama mantığını anlamanın da bir yolu.
---
SINIFTAKİ FARKLI ZİHİN TİPLERİ: HERKES AYNI KONUDA, FARKLI EVRENLERDEDerste dikkatimi çeken en eğlenceli şey şu oldu: Herkes aynı konuyu dinliyor ama herkesin yaklaşımı bambaşka.
Bir grup öğrenci (ben onlara “stratejik düşünenler” diyorum, cinsiyetle ilgisi yok tamamen yaklaşım meselesi) hemen sistemi çözüp şöyle dedi:
“Tamam, bu 6’lık bloklar halinde saymak, yani 0-6-12-18…”
Onlar için konu bir anda bir algoritmaya dönüştü. Hedef net: kısa yol bul, düzen kur, ilerle.
Bir başka grup ise daha farklı bir açıdan yaklaştı:
“6’şar sayınca aslında gruplama yapıyoruz, yani nesneleri paylaşmak, bölmek, düzenlemek…”
Onlar da konuyu ilişkilendirme üzerinden anlamlandırdı. Bir anda matematik, günlük hayatla bağ kurdu: kalemleri paylaşmak, şekerleri bölmek, sınıfı gruplamak…
Ama en güzeli şu oldu: Bu iki yaklaşım da birbirini dışlamadı. Tam aksine sınıfta küçük bir tartışma değil, güzel bir fikir alışverişi oluştu. Matematik bir anda “tek doğru” değil, “farklı yollarla aynı sonuca gitme sanatı” gibi hissettirdi.
---
MİNİ FORUM DRAMI: “6 MI DEDİN, 6’ŞAR MI?”Tabii işin mizah kısmı da var.
Bir arkadaş deftere şöyle yazmış:
“6 şar 6 şar sayınız.”
Öğretmen bunu görünce kısa bir durdu. O an hepimiz düşündük: “Acaba yanlış mı yaptık?” diye.
Sonra açıklama geldi:
“Burada kesme işareti eksik olabilir ama asıl önemli olan anlamı.”
Ama sınıfta biri fısıldadı:
“Ben artık 6’yı görünce bile şüpheye düşüyorum.”
Forumda bu cümleyi altın harflerle yazmak lazım

---
GÜVENİLİR BİLGİ: 6’ŞAR SAYMANIN MANTIĞIBiraz da işin eğitimsel tarafını netleştirelim:
6’şar sayma, sayıların belirli bir artışla ilerlemesidir. Bu yöntem:
Çarpma mantığının temelini güçlendirir
Ritmik sayma becerisini geliştirir
Bölme işlemini daha anlaşılır hale getirir
Örneğin:
0 – 6 – 12 – 18 – 24 – 30
Burada aslında farkında olmadan 6’nın katlarını öğrenmiş oluruz.
Bu yöntem özellikle küçük yaşlarda matematiksel düşünmenin temel taşlarından biri olarak kullanılır. Ezber değil, desen görme becerisi kazandırır.
---
PEKİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?Şöyle bir soru sormak lazım:
“Bir sayma yöntemi neden bu kadar dikkat çekici olabilir?”
Çünkü aslında konu sadece 6’şar saymak değil.
Konu şu:
Düzeni görmek
Tekrarlayan yapıları fark etmek
Zihni sistematik düşünmeye alıştırmak
Bugün basit görünen bu konu, ileride denklem çözme, algoritma kurma hatta veri analizi gibi alanların temelini oluşturuyor.
---
FORUM SORUSU: SİZ NASIL DÜŞÜNÜYORSUNUZ?Şimdi merak ettiğim birkaç şey var:
Sizce “6’şar 6’şar” mı daha doğal geliyor, yoksa “altışar altışar” mı?
Siz sayarken kafanızda bir ritim oluşuyor mu?
Yoksa tamamen görsel bir düzen mi kuruyorsunuz?
Bir de en önemlisi:
Matematik sizce daha çok bir “mantık oyunu” mu, yoksa “günlük hayatın gizli dili” mi?
---
SON SÖZ YERİNE: KÜÇÜK AMA DERİN BİR NOTBugün derste görünen şey sadece basit bir sayma konusu gibi duruyordu. Ama işin içine girince fark ediyorsun ki her küçük konu, zihnin çalışma biçimini şekillendiren bir yapı taşı.
6’şar 6’şar saymak belki küçük bir adım gibi görünüyor ama düzen kurma, örüntü görme ve düşünme biçimi açısından oldukça büyük bir basamak.
Ve belki de en güzel tarafı şu:
Herkes aynı sayıları sayıyor ama herkes farklı bir dünyadan bakıyor.
İşte matematiğin en eğlenceli kısmı da tam olarak burada başlıyor.