Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Mucahit

Member
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi, insandaki kan dolaşımının aniden kan pıhtısı ile bloke edildiği son derece ciddi bir sağlık durumudur. Vücudumuzdaki organlar gibi kalbimizde damarlarımızda dolaşan kan ile beslenmekte ve oksijen ihtiyacını karşılamaktadır. Kalbin kan açısından yetersiz duruma düşmesi kalp kaslarına ciddi şekilde zarar verir. Kişide kalp yetmezliği oluşabilir.Bu durum ölümle dahi sonuçlanabilir.


Kalp krizi belirtileri nelerdir
Kalp krizinin belirtileri bireyden bireye göre değişiklik gösterir. Aşağıda bu belirtilerin herkeste görülen en yaygın olanları sıralanmıştır.

  • Göğüs ağrısı: Böyle bir ağrıyla baş başa kalan kişi de göğüs kısmı ağır bir nesne ile adeta preslenmiş gibi bir hissiyat oluşur. Ağrı göğüsten çene, kol, boyun ve sırta doğru yayılır.
  • Nefes darlığı
  • Kişinin kendisini zayıf, güçsüz ya da sersem hissetmesi
  • Mide bulantısı ve kusma hissi
  • Terleme
Kişinin göğüs ağrısı yasaması bazen başka hastalıklara yorulabilmekte ve karıştırılabilmektedir. Bazen hafif gerçekleşen ağrılı kriz durumlarında hazımsızlık geçirdiği gibi yanılgılara düşülebilir. Bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmediği konusunda önemli olan belirtilerin kombinasyonu değildir. Asıl önemli durum göğüs ağrısının şiddetidir.

Kalp krizi Nasıl Teşhis edilir?
Kalp krizi Teşhisi İçin Birtakım testler yapılabilmektedir.
Kalp krizini teşhis edebilmek için öncelikle doktorunuz size yaşadığınız belirtileri soracak ve durumunuzu değerlendirmeye alacaktır. Bu rahatsızlığın teşhisi, sizdeki belirtilere ve yapılacak test sonuçlarına dayanmaktadır. Yapılacak olan tedavideki amaç hızlı bir şekilde kalp kasında oluşacak hasarı önlemektir.
Kalp Krizi Teşhisi İçin Yapılacak Testler
EKG (EKG veya elektrokardiyogram olarak da bilinir) yardımı ile kalp kasının neresinde ve ne kadarlık bölümünde hasar oluştuğu anlaşılabilir. Ayrıca kalp atış hızı ve ritim de izlenebilmektedir.
Kan testleri ile kalp enzim seviyeleri ölçülür. Bu sayede kalp kası hasarı hakkında fikir edinilir. Ölçülen bu enzimler normalde kalbin hücrelerinde bulunmaktadır. Kalp fonksiyonu için gereklidirler. Kalp kası hücreleri geçirilen bir kriz sonucunda yaralanırsa bu enzimler kan dolaşımına salınırlar. Bu şekilde enzim seviyeleri ölçülerek kalp krizinin boyutu hakkında bir fikir elde edinilir.
Troponin seviyeleri de ölçülür. Troponinler kalp hücrelerinde bulunurlar ve kalpteki kan eksikliği nedeniyle zarar gören proteinlerdir. Troponinlerin kanda bulunması bir kalp krizine işaret olarak yorumlanmaktadır.
Ekokardiyografi ile kalbin pompalaması ve kalbin hangi bölümlerinin normal olarak pompalama görevini yapamadığını anlayabilmek için kalp krizi sırasında ya da sonrasında kullanılabilen bir görüntüleme testidir.
Kalp Krizinde Tedavi Nasıldır?
Kişiye kalp krizi tanısı konulmasından sonra, hastanın durumuna göre acil serviste tedaviye başlanır. Uyuşturucu ve cerrahi yöntemler kalp krizini tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.
Kalp krizi Tedavisindeki amaç nedir?
Kalp krizi geçirmenin ardından yapılan tedaviden sonra hedef, kalbi sağlıklı tutmak ve yeniden kalp krizi geçirme riskini ortadan kaldırmaktır. Yeni ataklara maruz kalmamak için yapılması gereken ilaçları zamanında kullanmak, kişinin yaşam tarzında değişikliğe gitmesi ve düzenli olarak doktor kontrolünde olmasıdır.