Kalp Sağlığını Korumanın Yolları

Ferhat

New member
Kalp Sağlığını Korumanın Yolları

Bütün dünyada artan refah düzeyi ve eğitim kalitesi insanların yeme içme alışkanlıklarını değiştirmiş ve bu doğrultuda bulaşıcı hastalıkların da kontrolü ve bunlarla mücadele neticesinde ortalama yaşam süreleri artmıştır. Bu yaşam süresinin artmasına bağımlı olarak da bulaşıcı hastalıkların yerini bulaşıcı olmayan ancak tekrarlama olasılığı olan kronik hastalıklar almaya başlamıştır. Özellikle de yaşlı nüfus dediğimiz 50-55 yaş aralığındaki insanların sayısının artması sonucunda çocukluk dönemi hastalıklarının yerini artık yaşlılığa bağlı hastalıklar almaktadır. Özellikle kalp ve damar hastalıkları bu yaşlarda baş göstermektedir. Bu noktada kalp sağlığını korumanın yolları önem kazanmaktadır. Bütün dünyada ölüm nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıkları gelmekte ve budan dolayı da her sene Eylül ayının son Pazar günü “Dünya Kalp Günü” olarak hatırlanmaktadır.


Dünyada çapında bakıldığında kalp ile ilgili hastalıklarda bazı genel belirtiler şunlardır:

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes Darlığı
  • Çok Çabuk Yorulmak
  • Çarpıntı
Öksürük, Bayılma ve Halsizlik gibi belirtiler görülüyorsa bir kalp ve damar hastalıkları servisine başvurmakta fayda vardır. Kalp hastalıklarında risk faktörlerinden başlıcaları şunlardır: Yaş ve Cinsiyet, Birinci dereceli akrabalıklardan ırsi geçen hastalık öyküsü, tütün ve tütün mamullerinin tüketimi, hareketsiz yaşam, stresli bir yaşam, aşırı kilo, yüksek kolesterol ve şeker hastalığıdır.

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları
Tütün mamulleri günümüzde bütün hastalıkların tetikleyicisi kabul edilmektedir.
Harekette Kalın: Bütün dünyada her yıl birçok ölüm yaşanır ve bu ölümlerin % 6 ‘lık bölümü hareketsiz bir yaşamdan kaynaklanmaktadır. Obezite, şeker hastalığı ve sporsuzluk neticesinde doğan riskler eğer çocukluk döneminde başlamış ise bu durum daha da vahim bir hal almaktadır. Haftada 5-6 kez yapılan 30 dakikalık aktiviteler kalp sağlığını korumada yardımcı olur ve kalp inmesi riskini azaltır.
Kalbe iyi gelen besinler tüketin: Günümüzde insanlar özellikle beslenmelerine dikkat etmemektedirler ve bu durumun sonucu olarak bir çok hastalık baş göstermektedir. Şeker, Tuz ve doymuş yağ dediğimiz veya trans yağ olarak içeriği zengin olan besinler maalesef hastalıklara açık kapı bırakmaktadır. Dünyadaki ölümlerin her 10’undan 4’ü bu beslenme şekli ile bir şekilde bağlantılıdır. Eğer kalbe iyi gelen besinler tüketirseniz kalp ve damar sağlığınız daha güvencede olur.
Tütün Mamullerinden Uzak Durun
Tütün mamulleri günümüzde bütün hastalıkların tetikleyicisi kabul edilmektedir. Bunları kullanan her iki kişiden biri bununla ilgili hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Her sene aralarında çocuk kesiminin de bulunduğu 600 bin kadar insan pasif içici durumunda bir şekilde tütün tüketilen ortamda bulunmakta ve kalp sağlığını tehlikeye atmaktadır. Eğer siz de sigara içiyor ve bırakamıyorsanız bunun için başvurabileceğiniz yollar var. Bunlardan biri de alo 171 sigara bırakma hattıdır. Bu hattı arayarak sigara bıraktırma polikliniklerinden yardım alabilir ve bir an önce bu illetten kurtulabilirsiniz.
Kan Değerinizi ve Kilolarınızı Kontrol Ettirmeyi Unutmayın: Özellikle kişilerde oluşan yüksek kan basıncı ve bunun akabinde gelişen kolesterol değerleri de kalp hastalıklarının başlıca sebepleri arasındadır. Bununla beraber yüksek kilolu kişilerde kalp hastalıklarına rastlanma ihtimali kat be kat artmaktadır. Düzenli egzersizler ile bu riskleri azaltabilirsiniz. Eğer yüksek tansiyon varsa bunu kontrol altına almak gerekiyor. Tansiyon ilaçları kullanılarak bu durum en aza indirilmelidir ve doktorun bütün tavsiyelerine bu noktada uyulmalıdır.
Kan değerlerinin ölçülmesi ile beraber kandaki bütün vitamin ve mineraller kontrol edilmeli ve bir an önce yetersiz olan kan değerleri takviye edilmelidir. Kalp sağlığının korunması için kişilerin mutlaka bu önerilere kulak vermesi gerekmektedir.