Kalp Yetmezliğini Kötüye Gitmeden Nasıl Önleyebilirim?

Nigdeli

New member
Kalp Yetmezliğini Kötüye Gitmeden Nasıl Önleyebilirim?
  • İlk olarak tansiyonunuzu normal seviyede tutmaya özen gösterin. Kalp yetmezliği hastalığında hormonların salınması ile kan damarları daralır. Kalp bu durumda kan pompalamak için çok çalışır. Kalbin daha fazla stres olmadan etkili bir şekilde çalışabilmesi için tansiyonun kontrol altında tutulması önemidir.
  • Kendi kendinizi dinleyin. Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alın. Günlük olarak aldığınız sıvı miktarlarını kontrol edin. Diyet yapmaksızın kilo vermeniz yada vücudunuzda şişmeler olduğunda mutlaka doktora görünün.
  • Vücut sıvı dengesini korumaya özen gösterin. Doktorunuz sizden gündelik olarak içtiğiniz sıvıların miktarını ve tuvalete gitme aralığınızı öğrenmek isteyebilir. Unutmamak gerekir ki kan damarında ne kadar çok sıvı olursa, kalp o sıvıyı pompalamak için o derece çalışır. Vücuttaki aşırı sıvıyı pompalamaya çalışan kalp bir süre sonra zorlanır. Gündelik olarak tüketmeniz gereken sıvı miktarı için doktorunuza başvurunuz.
  • Tükettiğiniz tuz miktarına dikkat ediniz. Tuz yani sodyum tükettiğimiz gıdaların büyük kısmında bulunmaktadır. Düşük miktarda tuz içeren gıdalar tüketirseniz vücudunuzda daha az su kalır ve kalbinizi yormazsınız.
  • Kilonuzu sürekli izleyin ve gerektiğinde kilo verin. İdeal ağırlığınızın ne olduğu doktora giderek öğrenin. Kuru ağırlık olarak yani ekstra su olmadan ki ağırlığınızı bilin. Kilonuzu ortalama artı eksi 4kg kuru ağırlık içerisinde tutmak olmalıdır. Hergün aynı saatte ve aynı kıyafetlerle gündelik olarak tartılın.
  • Belirtilerinizi sürekli gözlemleyerek takip edin. Yani belirtiler baş göstermeye başlarsa mutlaka doktorunuza durumu anlatın.
  • İlaçlarınızı düzenli olarak kullanın. İlaçlar kalbin kan pompalama, kalp üzerindeki stresi azaltma ve kalp yetmezliğini azaltma konusunda yardımı olurlar. Ayrıca ilaçlar sayesinde kan damarlarınız genişler ve rahatlama sağlanır.
  • Düzenli olarak doktorunuza görünün. Düzenli kontroller ile sağlığınız hakkında bilgiyi daha istikrarlı alabilirsiniz. Hastalığınızın seyrini deyine düzenli olarak yapılan kontroller ile takip ettirebilirsiniz.
Daha Fazla Kalp Hasarını Nasıl Önleyebilirim?
Kalbinizde oluşan kalp hasarını önlemek için:

  • Alkol kullanmayın.
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Sağlıklı bir kiloya ulaşın ve koruyun
  • Sigarayı bırakın.
  • Yüksek tansiyon, kolesterol seviyeleri ve diyabetinizi kontrol altında tutun
kalpte oluşan hasarı önlemek için sigranın bırakılması gereklidir.Kalp Yetersizliğiyle Yaşam Kalitemi Nasıl Artırabilirim?
Kalp yetmezliği hastalığınız varsa yaşam kalitenizi iyileştirebilmek adına yapılacak birtakım şeyler bulunmaktadır. Bunlar:

Sağlıklı bir diyetle kilonuzu kontrol altında tutun. Diyeti mutlaka doktor kontrolünde yapın. Lifçe yüksek gıdalar tüketmeye özen gösterin. Trans yağ, kolesterol vede şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın.


  • Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz planını doktorunuza danışarak gerçekleştirin.
  • Egzersizlerinizi planlı olarak yapın. Doktorunuza danışmadan faaliyet içerisine girmeyin. Ağır yük kaldırmak ya da itelemek durumunuzu daha kötüye sokabilir.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kendinizi korumaya çalısın. Doktorunuza grip ve zatürre aşıları hakkında danışın.
  • Psikolojik olarak ihtiyaç duyarsanız destek almaktan kaçınmayın. Kalp yetmezliği yanlızca sizin için değil tüm aileniz için zor olabilir. Tüm sorularınızı not alın ve günü geldiğinde doktorunuza çekinmeden sorun. Duygusal yönden destek isterseniz psikologlara gitmekten korkmayın.
Ameliyat kalp yetmezliği tedavisinde kullanılabilir mi?
Bir kalp yetmezliği rahatsızlığında ameliyat bazı durumlarda kalbin daha fazla zarar görmesini engelleyebilir. Başarılı bir cerrahi operasyon kalbin işlevini arttırabilir. Operasyon sırasında uygulanan yöntemler şunlardır.

Koroner arter bypass greftleme ameliyatı: Bu ameliyat koroner arter hastalığından dolayı oluşan bir kalp yetmezliğine yönelik olarak yapılan en yaygın cerrahi operasyondur.

Kalp kapak ameliyatı: hastalıklı olan kalp kapakları yapılacak cerrahi bir operasyon ile tedavi edilir.

İmplante edilebilir sol ventriküler yardımcı cihaz (LVAD): diğer tedavi yöntemlerinden yanıt alınamayan hastalara uygulanan bu yöntem, ciddi derecede sistolik kalp yetmezliği tansı ile hastaneye yatırılmış olan hastalar için nakil köprüsü olarak adlandırılır. Cihaz kalbin vücudun her tarafına kan pompalaması konusunda yardımcı olmaktadır. Cihaz sayesinde gezebilir ve nakil için sıranızı evde bekleyebilirsiniz. Bunun yanında nakil için uygun olmayan adaylarda uzun süre bekleme sansı tanımaktadır.

Kalp nakli: Kalp yetmezliği durumu çok ciddi seviyelerde olduğunda ve diğer tüm tedavilere cevap alınamadığında değerlendirilen seçenektir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi Bir Takım İşidir

Bu hastalığın tedavisi bir ekip işidir ve sizler bu ekibin ana oyuncususunuz. Kalp ve damar cerrahisi uzmanı ilaçlarını reçete eder, diğer tıbbi meselelerinizle ilgilenir. Diyetisenler, eczacılar,egzersiz olacaklardır