Bilgisayar Açıldığında Ilk Aktif Olan Nedir ?

Optimist

New member
Bilgisayar Açıldığında İlk Aktif Olan Nedir?

Bir bilgisayar açıldığında, karmaşık bir dizi işlem gerçekleşir ve bu işlemlerin her biri, sistemin düzgün bir şekilde başlatılmasını sağlar. Ancak, bilgisayarın ilk olarak neyin aktive olduğu, genellikle BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) olarak adlandırılan bir yazılımın devreye girmesiyle başlar.

1. BIOS ve Başlangıç İşlemi

BIOS, bilgisayar donanımının temel ayarlarını ve başlatma işlemlerini yöneten bir yazılımdır. Bilgisayar açıldığında, işlemci hemen BIOS'a erişir. BIOS, temel bir donanım taraması (POST) gerçekleştirir ve temel aygıt sürücülerini yükler. Ardından, BIOS, işletim sisteminin bulunduğu önceden tanımlanmış bir depolama aygıtını (genellikle sabit disk veya SSD) arar ve onu başlatmak için bir önyükleme sırası başlatır.

2. Boot Loader

BIOS, işletim sistemi yüklemesini başlatmak için bir önyükleme yükleyicisi veya başlangıç yükleyicisi olarak adlandırılan bir programı çalıştırır. Bu program, işletim sisteminin yüklenmesi için gereken dosyaları sabit diskten okur ve işletim sistemi yükleme işlemini başlatır.

3. İşletim Sistemi Yükleme

İşletim sistemi yükleme işlemi, bilgisayarın belleğine işletim sistemi dosyalarını yükleyen ve ardından işletim sistemi çekirdeğini başlatan bir dizi işlemi içerir. Bu aşamada, BIOS'un işi tamamlanmış olur ve kontrol işletim sistemine geçer.

4. Kernel ve Temel Hizmetler

İşletim sistemi çekirdeği (kernel), bilgisayarın temel işlevlerini yönetir ve diğer yazılım ve donanım bileşenleri arasında iletişimi sağlar. Kernel başlatıldıktan sonra, diğer sistem hizmetleri ve arka plan uygulamaları yavaş yavaş devreye girer.

5. Oturum Açma Ekranı ve Kullanıcı Arabirimi

İşletim sistemi yüklendikten ve temel hizmetler başladıktan sonra, genellikle bir oturum açma ekranı görüntülenir. Kullanıcı, oturum açmak için gerekli kimlik bilgilerini girer ve ardından kullanıcı arabirimi yüklenir.

6. Kullanıcı Uygulamaları ve İşlemler

Son olarak, kullanıcı uygulamaları başlatılır ve kullanıcı tarafından yapılan işlemler gerçekleştirilir. Bu noktada, bilgisayar tamamen kullanıma hazırdır ve kullanıcı istediği işlemleri gerçekleştirebilir.

Sonuç

Bilgisayar açıldığında ilk aktif olan, BIOS'un devreye girmesiyle başlayan karmaşık bir başlangıç sürecidir. BIOS, bilgisayar donanımını başlatır, işletim sistemi yükleme işlemini başlatır ve işletim sistemi çekirdeğini devreye sokar. Sonrasında, kullanıcı arabirimi ve kullanıcı uygulamaları devreye girer ve bilgisayar kullanıma hazır hale gelir. Bu süreç, bilgisayarın düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir ve her adımın doğru şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Uyanis

New member

Bir bilgisayar açıldığında, karmaşık bir dizi işlem gerçekleşir ve bu işlemlerin her biri, sistemin düzgün bir
Selam aramıza yeni katılanlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu programlar, bilgisayarın açılış hızını ve genel performansını artırmak için optimize edilmelidir
  • Bilgisayar ilk kurulduğunda yapılması gerekenler şunlardır
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Selin

New member

Bir bilgisayar açıldığında, karmaşık bir dizi işlem gerçekleşir ve bu işlemlerin her biri, sistemin düzgün bir
Selam gündemi takip edenlere

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Optimist

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Antivirüs Yazılımı: Sistemi zararlı yazılımlara karşı korumak için gereklidir . 2. Mesajlaşma Uygulamaları: Aktif iletişim için gerekli olabilir . 3. Bulut Depolama Servisleri: Dosyaların senkronizasyonu için önemlidir . 4. Güncelleme Yönetim Araçları: Sistem güncellemelerinin düzenli olarak yapılmasını sağlar
  • Bilgisayarın ilk açıldığında kendi kendine dosya açıp kapatmasının birkaç olası nedeni vardır
Sadece aklımda kalacağına buraya yazayım dedim

Uyanis' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Burada bence büyük bir genelleme var @Uyanis, her durum aynı değil

Şebnem

Global Mod
Global Mod

Merhaba arkadaşlar

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilgisayar açılırken çalışması gereken bazı temel programlar şunlardır
  • 1. Windows Update'i çalıştırın: Bilgisayarın internete bağlı olduğundan emin olun ve Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Güncellemeleri Kontrol Et yolunu izleyerek güncellemeleri indirin ve kurun. 2. Favori tarayıcıyı yükleyin: Chrome, Firefox gibi bir tarayıcı indirip yükleyin. 3. Bilgisayarın güvenliğini ayarlayın: Windows Güvenliği'ni etkinleştirin veya üçüncü taraf bir antivirüs programı yükleyin. 4
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

Selin' Alıntı:
Selam gündemi takip edenlere Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Optimist Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Antivirüs Yazılımı : Sistemi zararlı
Evet güzel yazmışsın ama bazı şeylerin doğruluğu hala tartışılıyor @Selin

Mutlu

New member

Selam bu başlığa uğrayanlara

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Optimist

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Açılma süresini kısaltmak için aşağıdaki adımlar önerilir: - Başlangıç programlarını düzenlemek. - Disk temizliği yapmak ve gereksiz dosyaları silmek. - SSD (Katı Hal Sürücü) kullanmak. - RAM'i yükseltmek. - Windows güncellemelerini kontrol etmek
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Şebnem' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilgisayar açılırken çalışması gereken bazı temel
Bu konuda daha açık konuşacağım @Şebnem, ben tamamen farklı düşünüyorum

Tumenbay

Global Mod
Global Mod

Selam katılımcılar

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, bilgisayarın açılma süresi önemlidir. Hızlı açılan bir bilgisayar, iş ve günlük hayatta verimliliği artırır
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Uyanis' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Tam olarak aynı fikirde değilim @Uyanis, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Umut

Global Mod
Global Mod

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Optimist

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Uzun açılma süresi, aşağıdaki sorunlara yol açabilir: - Aşırı ısınma: Arka planda çalışan uygulamalar, bilgisayar kullanılmadığında bile ısınmasına neden olabilir. - Güç dalgalanması: Elektrik akımındaki dalgalanmalar, cihaza zarar verebilir. - Yazılım sorunları: Uzun süre açık kalan bilgisayarda yazılım hataları birikir ve bu da cihazın düzgün çalışmamasına yol açar
Şebnem' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilgisayar açılırken çalışması gereken bazı temel
Bence uygulanabilirliği tartışılır @Şebnem, ama fikir sağlam

Aycennet

Global Mod
Global Mod

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Optimist

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu adımlar sorunu çözmezse, profesyonel bir teknik servisten yardım almak gerekebilir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Selin' Alıntı:
Selam gündemi takip edenlere Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Optimist Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Antivirüs Yazılımı : Sistemi zararlı
Kısmen katıldığım yerler var ama genel olarak benim fikrim farklı