Eli Açık Ne Demek Tdk ?

Optimist

New member
Eli Açık Ne Demek? TDK Açıklıyor

Eli açık ne demek, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Bu ifade, Türkçe dilinde sıkça kullanılan bir deyimdir ve genellikle kişinin cömertliğini veya cömert davranışlarını ifade etmek için kullanılır. Bu makalede, "eli açık ne demek?" sorusunun anlamını, kullanım alanlarını ve kökenini inceleyeceğiz.

1. Eli Açık Nedir?

"Eli açık" ifadesi, bir kişinin cömertliğini, yardımseverliğini ve paylaşımcı oluşunu ifade eden bir deyimdir. Birisinin "eli açık" olduğu söylendiğinde, genellikle bu kişinin maddi veya manevi olarak cömert olduğu, başkalarına yardım etmekte tereddüt etmediği ve paylaşımcı bir tutuma sahip olduğu anlaşılır. Bu deyim, bir kişinin karakterini tanımlamak için kullanıldığı gibi, bazen birisinin davranışlarını veya tutumunu övmek için de kullanılabilir.

2. Eli Açık Ne Demek? TDK Tanımı

Türk Dil Kurumu (TDK), "eli açık" ifadesini "bol, bol veren, cömert" anlamlarında kullanılan bir deyim olarak tanımlar. Bu tanım, deyimin temel anlamını ve nasıl kullanıldığını net bir şekilde açıklar. "Eli açık" ifadesi genellikle olumlu bir nitelik olarak kabul edilir ve bir kişinin toplum içinde değerli bir özellik olarak görülmesine katkıda bulunur.

3. Eli Açık İfadelerinin Kullanımı

"Eli açık" ifadesi genellikle günlük konuşmalarda ve yazılı metinlerde kullanılır. Birisinin "eli açık" olduğu belirtildiğinde, bu kişinin cömertliği, yardımseverliği veya paylaşımcı davranışları vurgulanır. Örneğin, "Arkadaşımın eli açık, her zaman ihtiyacım olduğunda bana destek olur" cümlesiyle bir kişinin yardımseverliği övülebilir. Aynı şekilde, "Komşumuzun eli açık, herkesin yardımına koşar" ifadesiyle de bir kişinin cömertliği vurgulanabilir.

4. Eli Açıkın Kökeni

"Eli açık" ifadesinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Türk kültüründe ve dilinde uzun bir geçmişi vardır. Bu deyimin kökeni, kişinin maddi veya manevi olarak cömert olduğunu belirtmek amacıyla kullanılan benzer ifadelerle ilişkilendirilebilir. Türk toplumunda cömertlik ve yardımseverlik önemli değerler olarak kabul edildiği için, "eli açık" ifadesi de bu değerleri ifade etmek için sıkça kullanılır.

5. Eli Açık Ne Demek? Benzer Sorular

"Eli açık ne demek?" sorusuyla ilişkilendirilebilecek diğer benzer ifadeler ve sorular şunlardır:

- Cömertlik nedir?

- Paylaşımcı olmak ne demek?

- Yardımseverlik nedir?

- Bol veren biri olmak ne anlama gelir?

Bu tür sorular, "eli açık" ifadesinin anlamını daha iyi anlamak ve benzer kavramları keşfetmek için kullanılabilir.

6. Sonuç

"Eli açık" ifadesi, Türkçe dilinde sıkça kullanılan ve cömertliği, yardımseverliği ve paylaşımcı oluşu ifade eden bir deyimdir. Türk Dil Kurumu (TDK), "eli açık" ifadesini "bol, bol veren, cömert" anlamlarında tanımlar. Bu ifade genellikle olumlu bir nitelik olarak kabul edilir ve bir kişinin toplum içinde değerli bir özellik olarak görülmesine katkıda bulunur. "Eli açık" ifadesinin kökeni tam olarak bilinmese de, Türk kültüründe ve dilinde uzun bir geçmişi vardır. Bu deyimin anlamını daha iyi anlamak için benzer sorular ve ifadeler de incelenebilir.

Mutlu

New member

Eli açık ne demek, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Bu ifade, Türkçe dilinde sıkça
Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Eli açık , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre cömert, çok para harcayan, sakınmadan para verebilen anlamına gelir
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Aycennet

Global Mod
Global Mod

Eli açık ne demek, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Bu ifade, Türkçe dilinde sıkça
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Optimist

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Cömertliğin önemli olması için karşılık beklenmemesi gerekir; teşekkür veya övgü beklentisi cömertlik sayılmaz
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Mutlu' Alıntı:
Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eli açık , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre cömert, çok
Bence burada yanıldığın yerler olabilir @Mutlu, özellikle ikinci kısım tartışmalı

Şebnem

Global Mod
Global Mod

Merhaba denemekten korkmayanlara

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Optimist

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu deyim, elindeki şeyleri paylaşmaktan çekinmeyen kişiler için kullanılır. Cimri, hasis, kısmık ve varyemez kelimeleri, "eli açık" deyimiyle zıt anlamlıdır
Tatlı bir ayrıntı olabilir diye yazdım

Mutlu' Alıntı:
Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eli açık , Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre cömert, çok
Senin yorumun kadar uzmanların yaklaşımı da değişken @Mutlu

Tumenbay

Global Mod
Global Mod

Herkese iyi sabahlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist

Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Şebnem' Alıntı:
Merhaba denemekten korkmayanlara Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Optimist Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu deyim, elindeki şeyleri
Tam olarak aynı fikirde değilim @Şebnem, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Selin

New member

Selam paylaşımcılar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Optimist

Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Mutlu' Alıntı:
Burada farklı düşünmek zorundayım @Mutlu, çünkü kendi deneyimlerimde böyle olmadı

Uyanis

New member

Merhaba tecrübeli dostlar

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Tumenbay' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur Tam olarak aynı fikirde değilim @Şebnem
Birkaç yıl sonra daha net sonuçlar çıkabilir @Tumenbay

Umut

Global Mod
Global Mod

Selam hemfikir olanlara

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Optimist

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Optimist

Tumenbay' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Optimist Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur Tam olarak aynı fikirde değilim @Şebnem
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Tumenbay